Het gaat weer goed in Silicon Valley. De kantoorpanden langs Highway 101 vullen zich opnieuw met hoopvolle start-ups. De huurprijzen schieten omhoog en de vraag naar luxe vakantiewoningen in resorts rond bijvoorbeeld Lake Tahoe neemt toe. Allemaal tekenen dat het goed gaat met de business. De halfgeleiderindustrie begon ooit in de San Francisco Bay Area en daarna kwamen de computer- en internetbedrijven. Deze experts deden vele wonderlijke uitvindingen die onze wereld wat futuristischer hebben gemaakt, denk aan telefoons met een touchscreen, het in één keer kunnen doorzoeken van grote databases en de mogelijkheid om een drone op duizenden kilometers afstand te besturen. Sinds 2010 bloeien de bedrijfsactiviteiten weer op en dat is een teken van vooruitgang.
Daarom verbaast het je misschien dat sommige mensen in Silicon Valley denken dat de groei is gestagneerd en dat de innovatie al tientallen jaren stilstaat. Peter Thiel, een van de oprichters van PayPal en de eerste externe investeerder in Facebook, is van mening dat innovatie in Amerika zich op een punt "ergens tussen dramatisch en dood" bevindt. Engineers op allerlei gebieden delen deze gevoelens. En een kleine, maar groeiende groep economen roept dat de economische invloed van de huidige innovaties in het niet zal vallen in vergelijking met wat we in het verleden hebben bereikt.
[ … ]
Over de hele linie zijn er innovaties in opkomst die worden gedreven door goedkope verwerkingskracht. Computers beginnen onze natuurlijke taal te begrijpen. Mensen spelen bijvoorbeeld al videogames door hun lichaam te bewegen. Deze technologie zal waarschijnlijk binnenkort worden overgenomen door de bedrijfswereld. 3D-printen is al mogelijk voor een toenemend aantal complexe voorwerpen. Het kan niet lang meer duren voordat we deze techniek gaan toepassen op menselijk weefsel en ander organisch materiaal.
Pessimisten zullen dit zien als 'toekomstmuziek'. Maar de geschiedenis laat zien dat groei door technologie meestal met hoge pieken en dalen gepaard gaat, in plaats van rustig door te kabbelen. Chad Syverson van de Universiteit van Chicago wijst ons erop dat de productiviteitsgroei tijdens de elektrificatie ook zeer onregelmatig was. De groei verliep tijdens de periode van belangrijke elektrische innovaties aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw ook eerst erg traag, om daarna juist een enorme sprong te maken.